poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Śniadanie mistrzów, czyli bułgarska chałka w roli głównej.

Coś zupełnie wyjątkowego na lepszy poranek. :)

Składniki:
2-3kromki chałki lub zwykłego pieczywa
1jajko
1/2 szklanki mleka
1łyżeczka miodu
szczypta soli
1łyżka masła
olej
cukier puder
owoce (wg.uznania)

Jak zrobić?


Jajko roztrzepać z mlekiem, połączyć z miodem i solą. Obtoczyć w nim kromki pieczywa i pozostawić przez pewien czas, aby dobrze wchłonęły miksturę. Na patelni roztopić masło z odrobiną oleju.

Ułożyć pieczywo i smażyć na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Przerzucić na drugą stronę i też chwilkę odczekać.

Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem z owocami.


SMACZNEGO! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz