Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łżyki cukru
2 jajka
2 łyżki oleju
1/2 laski wanilii (ja dodałam łyżeczkę cukru waniliowego)
owoce, syrop (wg uznania)
Jak zrobić?
Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką.
Dodać mąkę z pozostałymi, suchymi składnikami oraz wanilią i cukrem.
W drugiej misce ubić na sztywno białka.
Delikatnie połączyć ciasto z białkami.
Smażyć na teflonowej patelni (bez dodakowej ilości tłuszczu!) do zarumienienia. Przewrócić na drugą stronę i chwilkę odczekać.
Podawać ciepłe z odrobiną masła, owocami, konfiturą lub syropem i cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz